Syrové maso je oblíbeným pokrmem řady Japonců, k nejoblíbenějším specialitám patří syrová hovězí játra. Ode dneška je ale jejich servírování v japonských restauracích zakázáno. Může za to loňská série případů otravy tímto jídlem ve velkém restauračním řetězci, po níž zemřelo pět lidí a 24 dalších těžce onemocnělo.
Japonské ministerstvo zdravotnictví proto rozhodlo, že oblíbený pokrm sestávající z kousků syrových hovězích jater o velikosti sousta a servírovaný s cibulí a omáčkou od 1. července zmizí z jídelníčků restaurací.
"Když játra uvaříte, jsou trochu tuhá. Syrová se dají snáze jíst," okomentovala toto rozhodnutí osmatřicetiletá Jošiko Mikiová. Jako jedna z mnoha si ještě v sobotu pospíšila do restaurace Kintan v centru Tokia, aby si tu naposledy dopřála oblíbené jídlo, než zákaz a vstoupí v platnost.
"Zvláště v téhle restauraci jsou játra velmi jemná a lahodná. Když pomyslím na to, že už si je tu nebudu moct dát, je to smutné."
Rybu fugu, jejíž vnitřnosti jsou jedovaté, budou teď moci nabízet i levnější restaurace - čtěte ZDE
Katsura je japonská hospoda s domácí kuchyní. Cítit se tam budete jako v Kjótu - čtěte ZDE
Japonská kuchyně zná celou řadu jídel ze syrového masa, právě hovězí játra ale jsou podle člena Japonského svazu potravinových analytiků Čiharu Saitóa nejoblíbenější. "Pokud jde o určení nejpravděpodobnější příčiny otravy jídlem, jsem přesvědčen, že toto je důvod, proč zákaz padl právě na hovězí játra," dodal.
Juiči Kamata, hlavní manažer společnosti spravující řetězec restaurací Kintan, odhaduje, že k nim na syrová játra, která byla jejich specialitou, chodilo až 90 procent zákazníků. Za porci platili zhruba 1800 jenů (asi 460 korun).
Jaké škody zákaz restauracím přinese, je ještě brzy odhadovat. Řetězec Kintan oznámil, že už se poohlíží po jídlech, jimiž by zákaz mohl obejít - včetně testování receptu, při němž jsou játra částečně povařena.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist