Ještě neopadl skandál s průmyslovou solí a Polsko řeší nový problém. Podle zpravodajských agentur zadržela polská policie desítky tun prášku ze sušených vajec, ze kterých se vyrábí například těstoviny, sušenky nebo majonézy. 

Měl obsahovat několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. Už ve středu měli policisté zatknout majitele firmy z okolí středopolského města Kalisz, která prášek ze zkažených sušených vajec vědomě vyráběla.

Podle neoficiálních informací z polských médií tento podnikatel nakupoval od zemědělců stará vejce a z nich vyráběl produkt, který dále prodával potravinářským společnostem. Sušená vejce od něho odebírali výrobci těstovin, sušenek nebo majonézy.

"Zatím nemáme žádné oficiální informace," komentuje zprávu Michal Spáčil, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která funguje jako kontaktní místo pro polské partnery v rámci systému rychlého varování. "Informace máme jen z médií, nyní vyčkáváme na odpověď z polské strany."

Zprávy jsou zatím rozporuplné. Vedle vědomého používání zkažených surovin podle Michala Spáčila některá média spekulují i o tom, že výrobce sušená vejce pančoval rybí moučkou. V takovém případě by sice šlo o podvod, nehrozilo by ale takové riziko jako při konzumaci bakteriálně kontaminovaných vaječných žloutků.

"Nedostatek informací z polské strany může znamenat také to, že se tento problém Česka netýká. Polská strana nemá povinnost varovat země, kam nešel vývoz problematické potraviny," vysvětluje Michal Spáčil.

Po takzvané solné aféře to bude pro důvěryhodnost polského potravinářského průmyslu znamenat další nepříjemnou ránu. Před časem vyšlo najevo, že tři firmy dlouhá léta prodávaly technickou sůl označovanou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám.

Technická sůl, která se v Polsku používá, není podle rozborů zdraví nebezpečná a žádný z testů provedených v České republice Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí ani Státní veterinární správou ani neprokázal, že by k nám byly dováženy takto průmyslově osolené potraviny.  Na tyto testy teď ale zřejmě plynule navážou další, které se místo masných a mléčných výrobků a pečiva zaměří na těstoviny, majonézy a cukrovinky.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist