Je koňak nápoj králů, nebo je tento ušlechtilý destilát vlastně východiskem z nouze? Obojí. Vinaři, kteří se před staletími pokoušeli na severu Francie pěstovat révu, velmi rychle zjistili, že se svým vínem v konkurenci s produkcí jiných regionů neuspějí. Mělo jen nízký obsah alkoholu a bylo kyselé. Co tedy s ním, když se nedalo pořádně pít? Zkusili své víno vypálit a ono to fungovalo. Koňak byl na světě.

Vyrobit a namíchat dobrý koňak je velká alchymie a chce to čas. Například Louis XIII., nejluxusnější řada značky Rémy Martin, vzniká smícháním více než 1200 různých eau-de-vie, vinných pálenek, z nichž nejmladší odpočívaly v sudu 40 let. A ty nejstarší? Celé století.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se