Když jsem byla malá, vyráběla jsem pro svoje blízké dárky rukodělné. V době prvních brigád, kolem čtrnácti, jsem je s nadšením opustila a přešla k těm kupovaným, potom následovaly roky cizokrajných darů svážených ze všech koutů světa, kam jsem zabloudila. V posledních pár letech jako by se kruh uzavřel a já dárky znovu čím dál častěji vyrábím sama. Tentokrát to ale nejsou výtvarné objekty jako v dětství, ale dárky jedlé.

Začalo to, tuším, nakládáním vlastnoručně nasbíraných ořechů do medu, pokračovalo vaječným koňakem z tátovy žitné, hruškovými křížalami a domácími paštikami. Letos mám hlavně francouzskou sezonu: vyrábím skleničky naplněné zeleninovými směsmi, jaké se v Paříži servírují k sýrům či masu. Britové těmto směsím říkají "relish", což je slovo, které označuje nejen ochucovadlo či doplněk k jídlu, ale také "požitek" a "potěšení".

Zbývá vám ještě 90 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se