Městečko, okres i kanton, to všechno je Appenzell na severovýchodě Švýcarska. A taky sýr. Nejpikantnější (no, řekněme spíš nejsmradlavější) ze švýcarských sýrů se vyrábí tradiční recepturou starou přes 700 let a já jsem se za ním vypravila do sýrárny ve vesnici Stein, asi 10 km od Appenzellu.

Můžete tu pozorovat výrobu, nakládání sýra do solného láku i jeho zrání na jedlových fošnách přes skleněné stěny, a ještě se o sýru něco dozvíte. Vyrábí se zásadně z nepasterovaného kravského mléka a při zrání se potírá tajnou směsí alkoholu s bylinkami. Součástí sýrárny je i obchod se všemi druhy sýra Appenzell a restaurace. V útulné místnosti obložené dřevem můžete vyzkoušet také fondue s pivem (Bierfondue) nebo s jablečným vínem (Mostfondue) podávané s kousky jablek a chlebem z kamenné pece.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se