Pikantní dieta
Thajské speciality jsou lehké a pikantní. Pokud navštívíte Thajsko, už po pár dnech zjistíte, že se tamní lidé něčím ládují doslova od rána do večera. Jídlo milují a vrcholem dne je večerní posezení s přáteli na ulici, kde si objednají deset talířků a všichni ochutnávají vše. Většina z nich je stále hubená jako lunt, protože jedí mnohokrát za den malé množství stravy. Podstatnou roli ovšem hraje i pálivost, která podporuje trávení. Na každém nádraží prodávají jako občerstvení na cestu pytlíček s nakrájeným ananasem či mangem, jehož součástí je druhý pytlíček s cukrem smíchaným s chilli. A právě do této sladce palivé směsi si kousky různého sladkého ovoce "namáčíte".
Uvařte u Vysmátého zajíce
Absolvovat kurz vaření můžete v každém větším thajském městě. Je nejen velmi poučný, ale také zábavný. Ideální je výběr typově různých pokrmů - třeba slavné polévky Tom Kha Kai, výtečného červeného kari s krevetami a thajské klasiky v podobě nudlí Pad Thai. Kurz trvá zhruba čtyři hodiny, naučíte se vybírat suroviny, připravovat tři jídla, a ještě se královsky najíte. Cena kurzu se pohybuje zhruba od 400 do 500 korun. V Česku jsou kurzy oproti Thajsku mnohem dražší. Velmi zajímavý nabízí studio Ola Kala sídlící na pražských Vinohradech. Většinou je vyprodán dva měsíce dopředu. Kurz vede thajská kuchařka paní Keng. Původně vařila v restauraci Noi, nyní má svůj podnik Vysmátý zajíc. Během pěti hodin výuky vás naučí řadu fíglů, třeba to, že se v Thajsku používá místo soli rybí omáčka. Společně uvaříte pět typických jídel. Výhodou je vaření ve dvojicích. Kurz stojí 3500 korun.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.