E 249 - E 252 dusitany nebo dusičnany
Stabilizují přirozený hemoglobin v mase, a dávají mu tak růžové zbarvení.

E 120 kyselina karmínová čili košenila
Extrakt ze samičích tělíček jihoamerického hmyzu Dactylopius Coccus Costa barví maso do červeného odstínu.

E 338, 339, 340, 343 kyselina fosforečná a její soli
Maso díky nim lépe váže vodu.

E 407 karagenan
Je vyráběn z mořských řas. Díky němu maso v šunce a dalších uzenářských výrobcích lépe váže vodu.

E 407a guma euchema
Extrakt z červených řas. Díky němu maso v šunce lépe váže vodu.

E 415 xantan
Polysacharid, díky němuž maso lépe váže vodu.

E 450 - E 452 polyfosfáty
Díky nim maso lépe váže vodu.

E 620 - E 625 glutamáty
Dodávají masu "masitou" chuť.

E 630 a E 631 inosáty
Dodávají masu "masitou" chuť.

maltodextrin nebo dextrodyn
Zjemňují chuť masa.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist