Info

Vladimír Jarkovský
(* 1975)

Je majitelem a ředitelem marketingové agentury Remmark. V Mikulově každoročně organizuje Mistrovství ČR v rozeznávání vůní ve víně. Je autorem interaktivní expozice Vůní moravských a českých vín.

Před třiceti lety extrahoval Jean Lenoir základní sadu esencí vůní, které se nejčastěji nacházejí ve vínech. Vladimír Jarkovský kdysi dostal jeho sadu k Vánocům. Dřevěná krabice obsahovala 54 flakonů se základními vinnými vůněmi. Natolik mu učarovala, že se za Lenoirem rozjel do Francie a začal jeho práci u nás propagovat. Dnes esence, jež sběratelům i běžným milovníkům vína pomáhají rozpoznávat jejich vůně, nejenom prodává, ale hlavně se jejich prostřednictvím snaží propagovat kvalitní vína z domácí produkce.

Kolik může mít víno vůní?

Tvrdí se, že ve víně můžete cítit až dva tisíce různých vůní. Ovšem bylo by velmi těžké je pojmenovat. Svět vůní má problém s tím, že lidská řeč neumí tak dobře popsat, co cítíme. Kdybychom chtěli ty dva tisíce vůní popsat, asi bychom nakonec museli říkat něco jako: "jeden druh malinové" a "jiný druh malinové".

Proč má víno vůbec tolik vůní?

Vůně se ve víně objevují ve třech různých stadiích. Tím prvním jsou vůně spojené primárně s odrůdou, s půdou, na které roste, a vlivy počasí. Sekundární vůně vznikají během zpracování a jsou ovlivněny třeba délkou zrání a procesem fermentace, jež některé vůně zvýrazní, či naopak potlačí. Nakonec se do vína promítne ještě uskladnění - například v dřevěných sudech, které také dávají dodatečnou vůni.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se