Jdeme k Pohlreichovi, říkají kolegové z redakce, když míří na oběd do kantýny v přízemí. V novém kancelářském komplexu Port7 u pražského nádraží Holešovice, kde sídlí také Hospodářské noviny, ještě donedávna pořádně nebylo kde se v poledne najíst. To se změnilo v březnu, kdy tu samoobslužnou restauraci otevřela firma Goodlunch, jež v hlavním městě provozuje dalších osm kantýn. Třicetiprocentní podíl v ní má Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař známý z televizního pořadu Ano, šéfe. Sedmdesátiprocentní pak podnikatel Jan Stejskal.
V jejich kantýně v Portu7 je teplý bufet s výběrem čerstvých salátů i možnost dát si hotové jídlo, a to včetně asijské kuchyně: od pho po kari. V době oběda tu bývá narváno. Podnik má několik „rotujících“ kuchařů, kteří se nabídku jednotlivých kantýn snaží ozvláštnit: Mexičana, Vietnamce nebo Češku Lucii Bubeníkovou, jež vaří veganská jídla. „Překvapilo nás, že ta si z 80 procent berou muži,“ poznamenává zakladatel Goodlunche Stejskal, s nímž v Portu 7 rozmlouváme před obědovou pauzou.
Co se v týdnu sní, se svým týmem pravidelně analyzuje, aby vyhověl chutím strávníků, zachytil trendy a omezil odpad. Skoro dvě třetiny jídla se v Goodlunchi prodají z teplého bufetu, kde si zákazníci sestavují pokrm dle libosti – jako přílohu mohou zvolit třeba pouze zeleninu. „Když se nacpete knedlíkem, další hodinu v práci toho moc neuděláte. Proto vidím velký potenciál ve veganském jídle. Musí se ale udělat dobře,“ podotýká šéf.
Stejskalova a Pohlreichova kantýnová firma je jen jedním z mnoha příkladů proměny, kterou stravovací podniky či někdejší závodní jídelny prošly. Tácy většinou zůstaly, ale jinak je nové skoro úplně všechno. „A když se to dělá dobře, může to být i dobrý byznys,“ tvrdí 46letý Jan Stejskal.
Co se dočtete dál
- Jaká mezinárodní společnost provozuje v Česku dnes víc kantýn než někdejší průkopník nového firemního stravování Eurest?
- Bývalý televizní kuchař z Kluků v akci Filip Sajler má projekt, který by mohl částečně vyřadit ze hry klasické kantýny s výdejem. O co jde?
- Majitel Zátiší Group Sanjiv Suri vypráví, že k firemnímu stravování se dostal v době, kdy tržby z jeho restaurací a cateringu začaly klesat. Jak na to šel?
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.