Tradiční stravovací návyky odrážejí historické a geografické vlivy, které formovaly českou kuchyni. Od severoevropských „barbarských“ kořenů po moderní globální trendy jsou tuzemské jídelní zvyklosti hluboce zakořeněny v kulturních vzorcích. A mění se tedy stejně jako národní kuchyně jen pozvolna. V případě Česka se s tím pojí i vztah k alkoholu. „Pil se všude hodně už od středověku, protože voda byla nekvalitní. Například v Praze se vědělo, že pokud jste se napili vody, tak jste se otrávili. Takže čímkoliv bylo možné nahradit vodu, aby se člověk neotrávil, tak se pilo,“ říká v rozhovoru pro HN jediná česká antropoložka jídla Eva Ferrarová.

Téměř jakákoliv oslava nebo večírek jsou v Česku neodmyslitelně spojeny s konzumací alkoholu. Co se z toho dá o naší kultuře vyvodit?

Říká to o nás zkrátka to, že pijeme rádi alkohol. Dřív se kuchyně dělila na dvě. Severní Evropu a jižní – ta byla kulinářsky vyspělá, ale byla téměř veganská. Převažovala zelenina, luštěniny, mastilo se olivovým olejem a pilo se víno, ale velmi střídmě. Zatímco na severu žili barbaři – tedy my všichni za Alpami. A protože jsme nebyli zemědělci, ale lovci, tak jsme jedli maso, pili jsme zřejmě tvrdý alkohol a k maštění jsme používali sádlo. 

A vlastně nám to zůstalo – říká se tomu kulturní vzorce a ty se nikdy úplně nevytrácí. Mění se, ale málo. Už z podstaty musí být rezistentní.

Proč?

Vysvětluje se to tím, že lidé se odjakživa řídí moudrostí předků a také potřebují řád. Říkají si, co se správně má jíst a co ne, kolik se toho má jíst, kdy se to má jíst, s kým se to má jíst, jak se to má servírovat a jaké je rozdělení těch prací okolo. A tohle je součástí našeho kulturního vzorce, který se s námi táhne. Takže to, že my jíme chlebíčky a zveme k tomu na skleničku, je normální, protože to jsme my, naše kultura. 

Zbývá vám ještě 90 % článku

Co se dočtete dál

  • Proč je česká kuchyně hodně těžká.
  • Jak složité je změnit kulturní zvyklosti ve stravování.
  • Proč dochází k partnerským sporům kvůli jídlu.
  • Jsou lidé předurčení k tomu, aby hodně jedli maso.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.