Na prvním místě je voda, hned druhým nejpopulárnějším nápojem planety je čaj. Petr Zelík ten svůj dováží od pěstitelů z celého světa a v indickém Tea Studiu v pohoří Nílgiri jej také od letoška jeho společnost zpracovává. Čaj mu učaroval při návštěvě Srí Lanky v roce 1992 a od té doby ho vášeň pro něj neopustila. „Je důležité, aby seděla ekonomika, vytvářeli jsme patřičný obrat, zisk, měli rozvojové kapitálové prostředky. Mám však za to, že by mě to zdaleka tak nebavilo, kdyby šlo o jiný předmět podnikání,“ říká Zelík. V rozhovoru pro HN mimo jiné popisuje, jak probíhají celosvětové závody v objednávkách první sklizně, co s člověkem udělají čaje za desítky tisíc korun či jak plánuje s Oxalisem expandovat na západ i sever Evropy.
Jaký nejlepší čaj jste kdy pil?
V roce 2015 jsem navštívil veřejnou čajovou aukci v provincii Chu-pej v Číně, v podstatě takové čajobraní. Zde jsem se setkal s některými druhy, které nám dosud žádný partner nenabídl. Čaje intenzivní, pronikavé vůně, plné, dlouho přetrvávající chuti. Takový vám úplně otevře oči, rozesměje vás, jako když vypijete několik skleniček vína. Při pohledu na cenovku jsem pochopil, že jejich exportní potenciál bude minimální. Cena se v přepočtu pohybovala někde mezi deseti a patnácti tisíci korunami za kilogram. To jsou čaje, které by v tuzemsku koupil málokdo. Umí je ocenit jen znalá a bohatá čínská elita, která do čaje dokonce investuje. Pro tento účel jsou vybírány fermentované, archivovatelné čaje Pu-erh z jihočínské provincie Jün-nan. Ty se lisují do různých tvarů, například investičních cihel. Jen u nich platí, že čím starší, tím lepší a hodnotnější.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist