Nejdříve tekutinu v takzvané půlce pečlivě prohlížejí, jestli je čistá, čirá a zda má jiskru. Pak přičichnou, ochutnají a čekají, jak dlouho jim chuť zůstane v ústech. Potom zapíšou výsledky svých vjemů – a nalévají další vzorek. Na letošním Vizovickém koštu, který každý srpen pořádá výrobce pálenek Rudolf Jelínek, ochutnali hodnotitelé za jedno odpoledne přes tisíc vzorků destilátů z různých druhů ovoce, od slivovice přes meruňkovici po kiwovici či pálenku z ananasu.

„Ochutnávka je dost náročná,“ směje se Miroslav Motyčka, obchodní a marketingový ředitel likérky. „Hodnotitelé vzorky srkají, ale spousta z nich je vyplivuje. Více než 20 vzorků za den není možné zodpovědně ochutnat, protože pak už máte spálený jazyk,“ popisuje těsně před zahájením koštu v areálu firmy.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se