Cukrárna byla v Amálské ulici v Kladně už za první republiky, na dortíky se tam chodilo i během komunismu. Po revoluci to s ní ovšem šlo od deseti k pěti, zkraje 90. let se uvnitř vystřídalo několik provozovatelů a vůbec nebylo jisté, zda návrat svobody přežije. Přece jen nestojí přímo v centru města a okolní školy jsou sice zásobárnou mlsných jazyků, ale nikoli plných peněženek. Jedním z dětí, které na laskominkách „od Amálky“ vyrostly, byl i Radek Březina, a protože se v roce 1993, kdy podnik znovu hledal provozovatele, nudil coby mladý zaměstnanec Poldovky, a navíc chtěl podnikat, cukrárnu si pronajal. 

„Nikdy jsem nevařil, nepekl ani jsem neměl zkušenosti s pohostinstvím. Jen jsem toužil dělat sám na sebe a cukrárna, kterou jsem jako dítě znal, se mi namanula do cesty,“ rozpřahuje rukama padesátiletý rodák z Kladna.

Největší středočeské město už ovšem není jeho domovem ani byznysovou základnou, ačkoli cukrárnu v Amálské ulici má pořád. Březina se s rodinou i firmou přestěhoval do nedaleké, pro cukráře stylově pojmenované obce Velká Dobrá. A velkým dobrotám se tu opravdu daří, hrušková zmrzlina jeho rodinné firmy Ňam Ňam získala v červenci stříbrnou medaili na zmrzlinářském mistrovství Evropy Gelato Festival World Masters.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se