Sníst tabulku čokolády hodinu po probuzení či hodinu před usnutím zní jako zakázaný sen. Takový úkol dostalo devatenáct žen po padesátce. Věkový výběr nebyl náhodný, šlo o ženy již po menopauze, aby se oslabil vliv metabolismu a hormonů. Každá z nich podstoupila sérii tří dvoutýdenních experimentů v různém pořadí, kdy jedly sto gramů mléčné čokolády ráno, večer, anebo žádnou.

Vědci z Harvardovy univerzity u žen sledovali řadu parametrů jako hmotnost, pocit hladu, celkový denní příjem kalorií, fyzickou aktivitu, energetický metabolismus či změny jejich střevní mikrobioty. Konzumace koncentrovaného množství čokolády ráno nebo večer měla rozdílný vliv na jejich metabolismus a fungování těla, ale překvapivě ani v jednom případě nedošlo ke zvýšení váhy. „Naše zjištění ukazují, že nejen to, co jíme, ale i to, kdy jíme, může mít vliv na fyziologické mechanismy, které se podílejí na regulaci tělesné hmotnosti,“ říká jeden z autorů studie, profesor medicíny na Harvardově lékařské fakultě Frank Scheer.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se