Bezmezně miluju jídlo. Ráda ho nakupuju, vařím, a vůbec ze všeho nejraději ho potom konzumuju. Pocitu, když přede mnou přistane plný talíř, uchopím příbor, pečlivě zakrojím a pak poprvé skousnu, se prostě nic na světě nevyrovná. Aspoň pro ten okamžik.
Podobně poznamenané bytosti obvykle mají tendenci se sdružovat, a tak jsme s několika děvčaty vymyslely dámské středeční večeře. Středa je ideální příležitostí pro sklenku vína uprostřed pracovního týdne podtrženou právě dobrým jídlem.
Ještě ideálnější potom je, když v sousedním maloměstě odhalíte podnik, jenž pořádá pravidelné středeční hostiny formou all you can eat, tedy sněz, co můžeš. Jsem pak v sedmém nebi.
Všechno obvykle začíná velmi kultivovaně. Už od rána s děvčaty natěšeně predikujeme, co nás večer čeká za dobroty. Tentokrát jsou tématem čerstvé těstoviny. Spořádaně proto po celý den nejíme ani hodně, ani málo, aby se nám náhodou nesmrskl žaludek, a my se tak nemusely vzdát některých chodů. "Já jenom doufám, že tam nebudou ryby, mořské plody, rajčata, olivy, houby, špenát a vařená mrkev!" zasýčkuje si typicky jedna z přítelkyň. Je to sice dobrá kamarádka, stolování s ní ale připomíná spíš vyplňování dotazníku na alergologii.
Nedá se nic dělat, kdyžtak večer přežije na tekuté stravě, nic horšího se stát nemůže.
Nastává hodina H, minuta M a vteřina V, kdy konečně vcházíme do restaurace, usedáme a na číšníkův dotaz, zda jsme přišly na all you can eat, zuřivě kýveme hlavami nahoru a dolů a objednáváme si lahev ryzlinku. Na talíři se za pár okamžiků začínají střídat těstoviny různých tvarů, barev a názvů, které se raději nepokoušíme vyslovit. "Ježišikriste, to je tak skvělý," mumlá ve zjevné euforii kamarádka, která je s námi na středečním povyražení poprvé. Pusu má plnou špaget, takže jí není dobře rozumět, ale odhaduju, že říká právě tohle.
Dobrá kamarádka s intolerancí může být spokojená − ryba byla jen jednou a místo ní si mohla přidat penne s omáčkou z modrého sýra a čedaru, což ve finále zhodnotíme jako nejskvělejší jídlo sluneční soustavy. Zase aspoň pro ten okamžik.
S chodem číslo šest záře v našich očích pomalu pohasíná. Je jasné, že všech osm chodů nespořádáme, ani když si rozepneme kalhoty. Nepomáhá už ani ryzlink a po špičkách se k nám plíží postgastrální demence − intenzivní stav po vydatném jídle, kdy se odkrví mozek a člověk nezvládá prakticky nic jiného než tupý pohled do neurčita. "Nemůžu se hýbat," brečíme cestou na vlak. A doufáme, že to do příští středy přejde. Nebojte, přejde.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist