Dobrý den! Jmenuji se Martin's Barrel, plným titulem Peated Single Malt Bohemian Whisky, volně přeloženo "rašelinným kouřem jemně vonící stařený destilát z českého ječného sladu". Byla jsem počata v roce 2016 z vůle dvou otců, Václava Šitnera, působícího v zámeckém lihovaru v Blatné jako hlavní destilatér, a barona Jana Hildprandta, jeho společníka. Jsem tedy − ač tituly byly zrušeny na našem území již v roce 1918 − v jistém smyslu šlechtického původu, což je v demokratické společnosti stále marketingové plus.
Narodila jsem se − a usídlila v lahvi − 9. března 2019, po třech letech a jednom dni zrání v sudech z francouzských dubů, které na moravském panství Lichtenštejnů vysadili jejich někdejší poddaní. Stromy se po léta aklimatizovaly v moravském prostředí. Ty, které jsou určeny pro sudy blatenského lihovaru, se na výslovné přání šéfa palírny kácejí v zimě, kdy je kvalita dřeva ideální. Ostatně i destilace kvasu, z něhož mě vypálili − a ten kvasil pomalu čtyři dny, v lihovarnictví platí, že čím pomalejší kvašení, tím více charakteru v destilátu −, se odehrála v zimě, která usnadňuje chlazení směsi alkoholických a vodních par.
Vyhnula jsem se všem kosmetickým úpravám. Nesetkala jsem se ani s karamelizovaným cukrem, ani filtrací zastudena. Jaká tedy jsem?
Na pohled elegantně bledá, někdo by mě možná popsal jako světlé zlato. Není divu. Jsem tříletá a lichtenštejnské duby neměly tolik příležitosti se na mně barevně uplatnit. Ve sklence odhalím poměrně výraznou viskozitu − ta se prezentuje v ústech jako oblá, skoro bych řekla vlídná textura. Voním čistě, svěže, někdo ucítí slabý závan ostružin a určitě první signál slibné suchosti, která mi nejspíše v budoucnosti přisoudí roli aperitivu. Chuť mou vůni nepopírá. Nulový cukr, decentní ostrost, která mi zajišťuje oceňovanou pikantnost, vychází ze 43,3 procenta alkoholu. Působení dřeva se prosazuje obezřetně − stačí ale zasunout nos hlouběji do sklenky a nezapřu jej. V chuti se pak dřevo připomene.
Letos jsem byla uvedena do společnosti znalců. Nyní mě čekají další dva roky zrání, abych se jako pětiletá představila všem. Pak se budu ucházet o vaši pozornost v barech i obchodech.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist