Dobrý den! Jmenuji se Martin's Barrel, plným titulem Peated Single Malt Bohemian Whisky, volně přeloženo "rašelinným kouřem jemně vonící stařený destilát z českého ječného sladu". Byla jsem počata v roce 2016 z vůle dvou otců, Václava Šitnera, působícího v zámeckém lihovaru v Blatné jako hlavní destilatér, a barona Jana Hildprandta, jeho společníka. Jsem tedy − ač tituly byly zrušeny na našem území již v roce 1918 − v jistém smyslu šlechtického původu, což je v demokratické společnosti stále marketingové plus.

Narodila jsem se − a usídlila v lahvi − 9. března 2019, po třech letech a jednom dni zrání v sudech z francouzských dubů, které na moravském panství Lichtenštejnů vysadili jejich někdejší poddaní. Stromy se po léta aklimatizovaly v moravském prostředí. Ty, které jsou určeny pro sudy blatenského lihovaru, se na výslovné přání šéfa palírny kácejí v zimě, kdy je kvalita dřeva ideální. Ostatně i destilace kvasu, z něhož mě vypálili − a ten kvasil pomalu čtyři dny, v lihovarnictví platí, že čím pomalejší kvašení, tím více charakteru v destilátu −, se odehrála v zimě, která usnadňuje chlazení směsi alkoholických a vodních par.

Vyhnula jsem se všem kosmetickým úpravám. Nesetkala jsem se ani s karamelizovaným cukrem, ani filtrací zastudena. Jaká tedy jsem?

Na pohled elegantně bledá, někdo by mě možná popsal jako světlé zlato. Není divu. Jsem tříletá a lichtenštejnské duby neměly tolik příležitosti se na mně barevně uplatnit. Ve sklence odhalím poměrně výraznou viskozitu − ta se prezentuje v ústech jako oblá, skoro bych řekla vlídná textura. Voním čistě, svěže, někdo ucítí slabý závan ostružin a určitě první signál slibné suchosti, která mi nejspíše v budoucnosti přisoudí roli aperitivu. Chuť mou vůni nepopírá. Nulový cukr, decentní ostrost, která mi zajišťuje oceňovanou pikantnost, vychází ze 43,3 procenta alkoholu. Působení dřeva se prosazuje obezřetně − stačí ale zasunout nos hlouběji do sklenky a nezapřu jej. V chuti se pak dřevo připomene.

Letos jsem byla uvedena do společnosti znalců. Nyní mě čekají další dva roky zrání, abych se jako pětiletá představila všem. Pak se budu ucházet o vaši pozornost v barech i obchodech.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist