Když jste z páté generace vinařů a na rodinném byznysu vám záleží, máte dvě možnosti. Buď "sklapnete podpatky" a děláte všechno tak jako vaši předci, ctíte tradice a koukáte se snažit, abyste svým dětem předali podnik minimálně ve stejném stavu, jak ho rodiče naservírovali vám. Anebo máte takzvaně roupy a chcete na to jít jinak. Zkoušet nové věci, experimentovat a bavit se. Nevylepšovat jen to, co funguje. Tak jako Christian Ress, spolumajitel a šéf vinařství Balthasar Ress v německém Rheingau. Jeho prastrýc založil podnik nedaleko Frankfurtu v roce 1870. Původně jako řeznictví, pak přibyly hotel a restaurace. A protože se "do kšeftu" hodilo mít vlastní vína, nakoupil pár vinic.

Dnes patří Balthasar Ress mezi nejvyhlášenější německá vinařství. Se 47 hektary vinic není velké, ale milovníci vína i gurmáni na celém světě ho dobře znají. Zejména jeho ryzlinky. Christian Ress převzal podnik před 20 lety. Vzal to jako příležitost rozvíjet vlastní nápady a plnit si sny. Časopis Stern popisuje, jak se bankéři ve Frankfurtu roku 2008 divili, když přišel požádat o úvěr. Na co? "Chci založit banku," vysvětlil.

Na začátku jedné z největších finančních a bankovních krizí? Ten člověk musel zešílet! Ale Ress měl jasno. Chtěl založit banku vín. Něco mezi sklepem, kde si každý může pronajmout místo na uskladnění svých vín, a exkluzivním klubem. Výjimečnost prostorů podtrhuje působivá moderní architektura. Ress provozuje svůj klub v Rheingau, značka se však jako franšíza rozšířila do dalších německých měst a taky do Vídně, Bazileje a loni se otevřel první klub ve Washingtonu. Tomu říkám dobrý byznysový rozjezd!

Království Christiana Resse jsme přitom objevili náhodou, při výletu do oblasti Rheingau, u stánků, kde víno prodávají sami vinaři. Mě v paprscích podzimního slunce nejvíc zaujal právě ryzlink od Balthasara Resse, z vinice Hallgartener Hendelberg vysoko v kopci, ročník 2017.

Barva zlatavá s oranžovými záblesky, aroma podzimního listí. Chuť šťavnatá a výrazná okamžitě připomene přezrálé hrušky máslovky. Možná až moc sladká, když víno dlouho necháte ve sklenici a ono trošku zteplá. Nejlépe chutná podchlazené, kdy je mazlivě štiplavé. A dochuť dlouhá, příjemně líná.

Ale abych skončila podobně, jako jsem začala. Jsou dva druhy vín. Buď ta výjimečná a exkluzivní, která si nalejete s přáteli či obchodními partnery v mimořádných chvílích a prostorách. Třeba v "bance vín". A pak jsou vína skromnější a zdánlivě obyčejná, ale zároveň jako stvořená k tomu, aby vám prozářila sobotní odpoledne. Ryzlink od Resse mezi ně patří.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist