Takže je to pravda! Po všech těch zprávách "Vědci zjistili, že červené víno pomáhá v prevenci srdečních chorob", následovaných zprávami "Hm, tak vědci zjistili, že červené víno zdraví spíš škodí" tu máme prý už definitivní verdikt.
Ano, antioxidant resveratrol opravdu pomáhá a zjištění vědců tentokrát otevírají dveře k vývoji nových, mnohem účinnějších léků. Resveratrol najdeme ve slupkách a zrníčkách modré vinné révy, a tedy i v červeném víně. Ale nejásejme moc a předčasně. Aby konzumace červeného vína měla aspoň měřitelný efekt, museli bychom ho vypít zhruba tisíc lahví denně. Uf, to je možná hodně i pro rodilé Moraváky. Ale i tak se mně minulý týden podařilo touto informací potěšit své spolustolovníky. S kolegy z Německa a Francie, kteří mají v naší firmě na starosti inovace, jsme seděli v jedné z berlínských čtvrtí, zaslíbené právě start-upům. Ve čtvrti Prenzlauer Berg, přezdívané někdy, po vzoru amerického Silicon Valley berlínský "Silikonový kopec".
V Berlíně vznikne v průměru každých 20 minut jeden start-up. Poté co po pádu Berlínské zdi teprve pomalu hledal svou identitu a na přelomu tisíciletí se sem přestěhovala vláda i většina státních úřadů, je dnes Berlín příjemným, moderním městem zaslíbeným technologiím. A na rozdíl od Londýna, Frankfurtu nebo Kodaně je městem relativně levným, kde se dají za přijatelné náklady pořídit kanceláře i bydlení. Je jakýmsi evropským protipólem San Franciska, které se stalo ghettem, kde žijí buď velmi bohatí, anebo velmi chudí.
Berlín je oproti tomu příjemnou metropolí přitahující mladé a talentované lidi. A taky se tu dobře najíte i napijete, což se více než prokázalo v restauraci Die Schule. Mírně hipsterský podnik sídlí v bývalé škole. Ale bez ohledu na to, jaké jsou vaše vzpomínky na školní jídelnu, můžete být v Die Schule v klidu. Konec polední přestávky tu neohlašuje zvonění a kuchař řemeslu rozumí. Termínem "německé tapas" se nenechte vystrašit − malý řízeček nebo kousek uzeného se zelím jsou vynikající!
Pro víno k jídlu jsme sáhli do největší vinné oblasti, tedy do Rýnského Hesenska. Ale neobjednali jsme si milovníky vína lehce obávané Liebfraumilch, tedy "mléko naší Panenky Marie", polosladké bílé určené hlavně k vývozu. Sáhli jsme na Německo lehce netypicky po červeném. A dobře jsme udělali! Naší volbou bylo červené cuvée z vinařství Dr. Marbé-Sans, což je takové malé francouzské "velvyslanectví" v Nackenheimu. Jednapadesátiletý vinař a enolog obnovil vinice na přelomu 80. a 90. let minulého století, kořeny rodiny však sahají až do století sedmnáctého. Směs Cabernetu Sauvignon a Merlotu, ročník 2015, se jmenuje Les filles sauvages, tedy "divoké dívky". Barvu mělo víno vyšisovanou rubínovou, vůni jemně skořicovou s tóny šťávy z granátových jablek. Na patře výrazně višňové, bez dalších výrazně rušivých chutí, a dochuť rázná, až překvapivě rychle odeznívající. K jídlu příjemné svou nenápadnou elegancí. Přátelské vlastně jako celý Berlín. Škoda že jsem nakonec měla jen jednu sklenku a nezůstala "po škole".
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist