New-make je odborný termín lihovarníků. Označují jím pálenku, která právě vytekla z destilačního přístroje. Je vodojasná, mívá zpravidla více než 60 procent alkoholu a ochotně se přiznává ke svému surovinovému původu. Do puntíku takový je B(efore) Barrel, čerstvý obilný destilát ještě před uložením do sudu, nad nímž v blatenském lihovaru Liquid B drží ochrannou ruku Václav Šitner, v posledních třiceti letech jeden z nejvýznamnějších otců autentické české whisky. Hned při prvním přivonění k čerstvé pálence se ozvou decentní signály kouře, jímž se sušil ječný slad. Sklenka je plná aroma obilí právě vymláceného cepy na mlatu v příšeří polorozpadlé stodoly za podvečerního vlhka. Noblesní doušek je oblý, neškrablavý, překvapivě suchý, v závěru upomíná na mandle a podněcuje zvědavost. Co z pálenky bude po třech letech zrání v sudu, kdy se stane − v souladu s literou zákona − whisky?
Shrňme si, co se bude za tu dobu v sudu dít. Jestliže byl jeho vnitřek vypálen − a to byl, jinak by se chuť uloženého destilátu zvrhla a pak bychom ucítili surové dřevo −, zuhelnatělá vrstva "odečte" z pálenky některé nežádoucí látky, především sloučeniny síry. Naopak "přičte" vůni vanilky, jejímž zdrojem je lignin. Ten tvoří zhruba 23 procent dřevní hmoty a vypálením vnitřku sudu se převleče za vanilin. Dřevo sudu přidá nějaké procento taninu, jenž je odpovědný za žádoucí svíravost budoucí whisky, ale také za její vůni a barvu.
Pak se v sudu bude s destilátem dít něco, co není úplně jasné. Dřevo je porézní a obsah sudu "dýchá". Na chuti whisky se tak uplatní teplo ve dne a chlad v noci, relativní vlhkost ve zracím skladu, a dokonce atmosférický tlak. Některé složky destilátu oxidují a sud opustí, naopak dovnitř se vetřou ovocné tóny. Roli hraje i "CV" sudu. Je použit poprvé, nebo už v něm nějaký destilát zrál, a dřevo mu tedy předalo část svého potenciálu? V Blatné naplnili sudy z dubů pokácených v lichtenštejnských lesích a nám nezbývá než si počkat, co se z B(efore) Barrelu vyklube.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist