Straší ti ve věži, říká se někdy, ale o věžičce v centru městečka Hochheim nedaleko Frankfurtu to neplatí. Tady se především vaří, a to dobře. Chodí se sem buď na tradiční Pfannkuchen neboli palačinky, většinou připravené naslano se sýrem, masem či zeleninou, anebo − jak jinak − na Schnitzel.
S řízkem neuděláte v Německu chybu nikde, v Hesensku si ho můžete dopřát skutečně na německý způsob. Tedy nejen tak, jak ho známe my, ale například s osmaženou cibulí. Anebo politý studenou zelenou omáčkou − grüne Soße.
A to je místní "muss", tedy něco, co ve Frankfurtu a okolí nemůžete vynechat. Zatímco svět si toto německé město na řece Mohan spojuje hlavně s frankfurtskými párky, žaludky Frankfurťanů se "modlí" ke grüne Soße. Světle zelená, připravená ze sedmi bylin − konkrétně nahrubo posekané petrželky, kerblíku, pažitky, brutnáku, šťovíku, krvavce a řeřichy. Pokud některé z právě jmenovaných neznáte, nic si z toho nedělejte. Také jsem si musela jejich české názvy vygooglovat.
Co se dočtete dál
- K čemu se nejčastěji jí zelená omáčka?
- Jak velká je oblast Rheingau a jaké víno je pro ni typické?
- Proč je právě Rulandské šedé z vinařství Mehrlein výborným experimentem k frankufrtské gastronomii?
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.