Zajímal ho recept. Jak ten sulc dělám, že je tak dobrý? Usmála jsem se.

"To je jednoduché. Potřebuješ šestinohé prase a lahev kvalitního sektu," odpověděla jsem.

Nadzvedl obočí. Čekala jsem dotaz na šestinohé prase, ale jeho překvapilo něco jiného. "To jsem nikdy neslyšel. Vaříte vepřové v šumivém víně?" zeptal se.

"Kdepak," řekla jsem. "Vařím ho ve vodě. Ten sekt při vaření piju."

Řeč byla o novoročním sulcu, mé oblíbené specialitě, kterou už řadu let dělám pro rodinu a přátele. Vodítkem mi byla před lety nenápadná věta v kuchařce, kterou za první republiky vydal hoteliér Šroubek. Restaurace ve známém hotelu na Václavském náměstí byla vyhlášená skvělým servisem a výtečnými specialitami. "Nový rok vítáme vepřovým rypáčkem," stojí v knize. A vlastně proč ne? A tak jsem začala dělat vepřový sulc.

Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Co tedy je šestinohé prase a co dalšího Senta Čermáková do sulcu přidává?
  • Na východě se pije k sulcu vodka. Jak si s tím musí poradit čeští vinaři?
  • Co znamená číslice 36 a jak se tento druh sektu vyrábí?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se