Jsme zvyklí jíst strašně rychle, večeře u nás trvá čtvrt hodiny. Z průzkumů ale víme, že se nejvíc vína vypije doma, a ne v restauracích nebo někde venku," posteskl si na nedávné degustaci "vín snoubících se s jídlem" pořádané Vinařským fondem jeho šéf Jaroslav Machovec. "Kultura servírování jídla a vína u nás pořád ještě není moc zažitá," doplnil ho someliér akce Tomáš Brůha.
Konečně! Ohledně tuzemské prezentace vína i jeho párování s jídlem už jsem na různých akcích zažil tolik masakrů, že jsem podobný čekal i tentokrát. Oficiální vinařské instituce pořádající velké degustace českých a moravských vín i mnohá vinařství jako by pořád nechápaly, že vínu moc nepomůže tradiční "národní" catering plný hutných smetanových omáček a výrazných koření maskujících jen bídné suroviny. A mimochodem: podobných gastronomických zločinů se na vlastních degustacích dopouštějí i přední tuzemská vinařství, nejde o specialitu svazů, fondů nebo asociací.
Oficiální prezentace vína v Česku dodnes často připomíná éru trilogie Bouřlivé víno, tedy vinný pravěk. Akce Vinařského fondu v pražském Mánesu, kde menu k vínům vybraným z nejlepší stovky podle Salonu vín připravil šéfkuchař podniku Jaroslav Zahálka, proto působila jako zjevení z lepší budoucnosti. Obešla se bez folkloru i cimbálovky, což bývá oblíbená kamufláž nejhorších degustací. A ve výborném menu nechyběl tatarák se zauzeným žloutkem, pečení šneci s bylinkovým máslem nebo vepřová líčka s bramborovým pyré.
Machovec řekl, že bychom se i u nás měli ohledně spojení jídla a vína inspirovat Středomořím, tedy Španělskem, Francií a Itálií. Rád jeho slova šířím, protože to naše vinná kultura potřebuje jako máloco. Jen je škoda, že to Vinařskému fondu trvalo tak dlouho, když to dávno pochopili mnozí soukromí dovozci a obchodníci s vínem. Přinejmenším jsme ale oficiálně konečně vyšli z roku nula do roku jedna. A i to se počítá!
Chybějící stránka menu Petra Holce: Kdo dnes potřebuje Michelin? My všichni! - čtěte ZDE
Chybějící stránka menu Petra Holce: Zkraťte to! - čtěte ZDE
Chybějící stránka menu Petra Holce: Proč je v kurzu degustační menu - čtěte ZDE
Chybějící stránka menu Petra Holce: Kdo nemá zástěru, neexistuje! - čtěte ZDE
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist