Psaní tohoto sloupku není práce, ale radost. Píšu to proto, aby bylo jasné, že souhlasím s Hughem Johnsonem, asi nejslavnějším žijícím autorem knih o víně. Ten byl minulý týden v Praze a řekl, že nejčastější otázka, kterou dostává, zní: "To, co děláte, ale není skutečná práce, že ne?" Odpovídá, že je to vášeň a láska. Jako vše spojené s vínem.

Sympatický Angličan napsal svůj první článek o víně do vánočního čísla časopisu Vogue v roce 1960. Byl tehdy v redakci tohoto ženského měsíčníku snad jediným mužem a žádná z jeho kolegyň − prý vesměs krásných a chytrých − o víně psát nechtěla. Tak to zkusil… a mělo to úspěch.

Hugh Johnson byl v Praze na pozvání hotelu Four Seasons. Pomohlo i to, že teď zrovna v Praze v jedné komunikační agentuře pracuje jeho neteř. Ze střední a východní Evropy je jeho oblíbenou zemí Maďarsko, a to hlavně kvůli tokajskému vínu. Ovšem i čeští a moravští vinaři se na vinnou mapu světa pomalu propracovávají.

Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Co si pro pražskou degustaci slavný autor připravil?
  • Jaké vino nejvíce zaujalo Sentu Čermákovou?
  • Jak s ním navrhuje naložit?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se