Určitě jste si toho taky všimli, poslední dobou tomu v našich restauracích nejde utéct. Nejen kuchaři, ale téměř veškerý personál už v práci nenosí jen příběhy a plnovous, ale i těžké hnědé zástěry. V reklamách na slevy v Kauflandu ji dokonce za venkovním grilem navlékl Zdeněk Pohlreich, a když něco v Česku udělá i on, tak na tom už něco bude, ne? Jako když dlouho bojoval proti zlevněnému jídlu a teď…

Jasně, všichni musíme být flexibilní. A zvlášť když nás za to platí. Nejdřív jsem myslel, že se v restauracích inspirují pouličními trhy, které kromě trdelníku a nejdražší šunky na světě obsadili v rámci našeho návratu ke středověkým tradicím (taky máte doma palečnice?) i středověcí kováři. A k nim samozřejmě těžké zástěry patří stejně jako rozžhavené železo, ať už jsou dnes na trzích z jakéhokoliv důvodu. Ale personál v restauracích?

Ano, zástěra se pochopitelně hodí i v kuchyni, když zrovna děláte nějakou špinavější práci − třeba poctivé italské těstoviny s českou trvanlivou smetanou. Zástěry nosí také řezníci nebo výčepní. Kuchaři ale tradičně nosí rondon a k němu těžká "kovářská" zástěra s velkým laclem tak úplně nepatří, pokud si v kuchyni současně na ohni nevyrábíte i naběračky, hrnce a další nádobíčko potřebné k vaření. Nejde ale jen o kuchaře a kuchyň.

Zástěry dnes pronikly i "na plac" a v některých restauracích je nosí také číšníci. A potkal jsem v ní dokonce manažery a majitele podniků, jejichž nejšpinavější prací bývá, když někomu dávají padáka. Snad to dělají v rámci teambuildingu, aby nenarušili týmového ducha. Stala se z toho další módní gastrouniforma: modrá džínová košile a přes ni velká hnědá zástěra. Kdysi to byly korkové pantofle, pak crocsy, dnes tohle. Jako že jsme i u nás na "severu", ve Skandinávii, módní modle současné gastronomie. Snad když někomu nesete talíř plný kvasícího jehličí. Když ale v těžké zástěře nesete spaghetti alle vongole, zavání to trochu Láďou Hruškou.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist