Jak v restauraci nejlíp poznáte, že je teplé léto? Třeba podle exploze hezky česky předražených domácích limonád, oblíbeného zlatého dolu našich restauratérů. Anebo i podle teplého červeného vína, tradičního letního hříchu mnohých vinoték i restaurací. A to i těch špičkových, jak mi nedávno připomněla lahev Brunella di Montalcino v mé oblíbené italské restauraci.
Toskánské červené sice nemělo teplotu čaje, u lahve za 1500 korun ale přece jen čekáte sofistikovanější teplotní management než od TV meteorologů. "Dostat v teplém počasí teplé červené víno, z kterého čpí alkohol, mě uráží," řekl mi dovozce vína a majitel vinotéky Flavours David Kuchař. Ano, právě čpící alkohol ničí teplé červené nejvíc. A zvlášť těžší vína, která obsahují víc alkoholu, takže příliš teplá chutnají podobně jako magické oko z filmu Bony a klid.
Nedávno měl potíže s teplým červeným i michelinský Field, převážně jde ale o problém nižších gastronomických lig. Mnohé restaurace totiž nechtějí platit za lepší chladicí boxy a radši používají ty, které jim dají dodavatelé. Jenže ty bývají − podobně jako lacinější klimatizace v autě − pouze jednozónové a restauratéři v nich automaticky chladí bílé víno. I ten nejhorší hospodský totiž nějak instinktivně tuší, že se pije studenější, a proto prostě patří do lednice.
Zatímco červené nechávají někde venku, snad aby chytilo správnou pokojovou teplotu. Jenže ta v létě bývá i přes 25 stupňů, což se rovná vinné vraždě. Přitom v horkém počasí osvěží i podchlazené lehčí červené, jen nesmí mít teplotu bílého. Ideální teplota bývá kolem 14 stupňů, jak dobře vědí v Itálii, Francii i ve Španělsku. V piemontském Barolu vám ve 35 stupních přinesou k tataráku akorát podchlazené nebbiolo. Chladit ovšem velká vína, jako třeba barolo nebo brunello, je samozřejmě zneuctění. Než teplá je lepší nepodávat je vůbec a počkat na podzim.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist