Co se týče jídla a pití, v Itálii moc velkou chybu udělat nemůžete. A to ani v turistických pastech, jež atakují peněženky a někdy i dobré zažívání hostů v letoviscích všude na světě. Ovšem v Itálii se můžete uchýlit k jednoduchým gastronomickým jistotám: třeba špagetám aglio olio, grilovaným kalamárům či salátu. A domácímu vínu ve skleněném džbánku, které možná ne vždy oslní, ale zároveň skoro nikdy nezklame.

Jenže po pár dnech v přímořském Lignanu máte chuť na něco nového. Přece nebudete pokaždé večeřet v pizzerii s barevným jídelním lístkem a úslužnými, byť poněkud teatrálními číšníky, kteří slovní zásobu složenou z deseti italských a deseti německých slov proměnili v univerzální jazyk, srozumitelný komukoli a kdykoli. I po pár džbáncích vína. A tak se vydáte za gastronomickým dobrodružstvím, v našem případě do zhruba deset kilometrů vzdáleného městečka San Filippo.

Když v Itálii jedete do restaurace po prašné rozbité silnici, na náměstí se středověkým kostelem se musíte vyhýbat slepicím a nakonec zaparkujete vedle nenápadného domku bez barevných slunečníků, pak to prostě nemůže dopadnout špatně. A když uvnitř podniku zjistíte, že tu nemají vytištěný jídelní lístek, ale denní nabídku vám odříká majitel ve skutečné italštině, pak si můžete být jisti, že to dopadne excelentně. Což se v Ristorante da Boschet potvrdilo. Mladý šéfkuchař Alessandro Businaro oslnil už houstičkami a pozorností z kuchyně v podobě salátku z krevet. A skvělé byly i hlavní chody, ať už šlo o černé sépiové těstoviny (zdejší specialita) nebo Bisteccu alla Fiorentina. Ovšem to pravé okouzlení přišlo v lahvi.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se