Nemohl jsem tomu věřit. I Španělé, spolu s Francouzi a Italy, největší gurmáni na světě, kteří za dobré jídlo rádi utrácejí více než ostatní Evropané, nakonec stejně jako my řeší dvojí kvalitu jídla. A ne ledajakého, ale rovnou své vyhlášené sušené šunky Ibérico, která je pro Španěly stejně nedotknutelná jako pro nás třeba plzeňské pivo (jehož složení mimochodem už taky dávno není nedotknutelné).

Jamón Ibérico patří k nejdražším šunkám na světě, protože se dělá jen z určeného druhu prasat, která volně spásají trávu. A taky spadané žaludy, které masu dávají delikátně nasládlou chuť. Nejlepší Ibérico zraje i šest let. Teď ale Španělé (nejen oni, týká se to i exportu) zjistili, že Ibérico vždy nemusí znamenat Ibérico. V hypermarketech se totiž pod stejným jménem objevila šunka vyrobená z masa křížených prasat, která navíc v životě neviděla jediný žalud.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se