Rýže a la Malta aneb rýžový dezert s mandlí
Foto: Vanda Nárožná
Sladká vůně prostupuje chodby domů, line se z oken kuchyní. Pečení vánočního cukroví je v plném proudu. Nestíháte? I tak si můžete lahodně provonět byt vánočním dezertem hotovým raz dva.

Každý národ má své vánoční zvyky. A taky své obsese. My máme kapry a kila máslového cukroví, Britové například vánoční puding a speciální šunku, Francouzi ústřice, krocana s lanýži a kaštany. A Švédové? Jejich sváteční stůl na sklonku prosince se donedávna nemohl obejít bez lutfisku − sušené solené bílé ryby, která se po vymáčení v louhu vařila a výsledek byl silně aromatický, želatinové konzistence. Tato specialita se však už z vánočních menu pomalu vytrácí. A není divu, švédské svátky narození Ježíše Krista jsou i tak neuvěřitelně pestré, bohaté na chody i suroviny.

Ke stolu sedmkrát

"Vánoční období ve Švédsku začíná první adventní nedělí, pokračuje svátkem Lucie 13. prosince a Štědrým večerem a končí svátkem Tří králů. Vyvrcholením oslav je Štědrý večer (julafton) se slavnostní tabulí formou švédského stolu (julbord). Do přípravy asi dvacítky pokrmů se většinou zapojuje celá rodina. Už od rána se peče vánoční šunka, vaří řepa na salát a připravují se vepřová žebra či rybí pokrm zvaný Janssonovo pokušení (brambory zapečené se šproty a smetanou). Z kuchyně voní svařák a čerstvé perníčky," píše ve Švédské kuchařce Dominika Wittenberg Gašparová.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.