Polská štědrovečerní večeře je tradičně velmi bohatá, zahrnuje až dvanáct chodů. Polévkou bývá červený boršč –  řepný kvas a řepný vývar bez masa a jiné zeleniny, často s malými těstovinami ("oušky"). Na stole zpravidla nechybí kapr, ale nikoliv smažený. Podává se nejčastěji s omáčkou a rozinkami nebo se zelím, brambory a houbami. Potud se polské štědrovečerní chody podobají našim. Jaké jsou ale ty ostatní?

Na štědrovečerním stole přistávají holoubci (gołąbki), tedy zelné závitky s pohankovou kaší. Velmi oblíbené jsou pirohy s různorodou náplní, nejčastěji se v ní objeví maso a zelí. Polský štědrovečerní stůl musí být také sladký. Patří na něj kuťa (kutia) – sladká pšeničná kaše se sušeným ovocem, ořechy a medem. A také voňavé perníčky, které Poláci pečou místo cukroví. Kompot je oblíbený jak u nás, tak u našich sousedů, i když ten Poláci nepovažují za dezert, ale za nápoj.Polské pirohy jsou oblíbeným štědrovečerním jídlem.

"Všechna jídla konzumovaná během Štědrého večera by měla být postní a všechny ingredience mají svou symboliku. Večeře by se měla skládat z dvanácti pokrmů, tedy právě z tolika, kolik bylo apoštolů," vysvětluje etnoložka Małgorzata Michalska.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se