Advent dospěl do poloviny, a pokud jste se ještě nedostali k pečení vánočního cukroví, je nejvyšší čas se do něj pustit. Máte-li pocit, že vánoční atmosféra k vám domů ještě tak úplně nedorazila, vůně lineckého či kokosek vše napraví. A nemusíte trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Začneme klasikou - lineckým koláčem.
Když chcete upéct klasiku: Bohatě ovocné linecké
Cukroví s náplní je vždycky trochu problematické. Pokud připravujete domácí náplň, nesmíte do ní zapomenout přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky, marmeláda díky tomu zhoustne. Kupujete-li džem, sledujte obsah ovoce. "Obecně platí, že čím více ovoce, tím je třeba méně cukru a tím je tedy džem, marmeláda či ovocná náplň kvalitnější," shrnuje odborník na kvalitu Vojtěch Čambala z Hamé. Ovocnou náplň využijete jak na klasická kolečka, tak i třeba na větší koláč.
Tip: Aby se cukroví hezky lesklo a vypadalo dobře na stole i na fotkách, vyzkoušejte trik se škrobovou moučkou. Rozpusťte ji v oslazeném mléce a ještě horké cukroví směsí potřete. Cukroví můžete rozložit na stole nebo pověsit na stromeček, ve světle svíček bude vypadat skvěle.
Linecký koláč
Linecký koláč se kupodivu nedělá z lineckého těsta. Tohle těsto voní po koření a citronu a nesmí v něm chybět oříšky nebo mandle. Na Vánoce si ho upečte stylově hvězdičkový. Na klasické mřížkování bude dost času po zbytek roku.
Obtížnost začátečník, počet porcí 8, doba vaření 70 minut + chlazení těsta
■ 150 g másla – spíš studené + trochu navíc na vymazání formy
■ 130 g moučkového cukru
■ 180 g hladké mouky
■ 100 g mletých lískových oříšků
■ 1 vanilkový cukr
■ 3 žloutky
■ 1 lžička strouhané citronové kůry
■ 1 lžička skořice
■ 1 půlka lžičky mletého hřebíčku
■ 1 špetka soli
■ 250 g Ovocné směsi Linecká
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.