Že jdou ryby či plody moře dobře dohromady s luštěninami, je známá věc. Zahušťování polévek z mořských ryb hrachem známe například ze severské kuchyně, když se čočka vaří s mořskou řasou, nejenomže pak nenadýmá, ale ještě jde o zajímavou a vzrušující kombinaci. Podávat ryby či plody moře na lůžku z barevné čočky je zas běžné ve středomořské kuchyni. Jednak jde čočka s rybím masem a s jemnou omáčkou moc dobře dohromady, a navíc to skvěle vypadá. Že je takové spojení zároveň zdravé, o tom asi ani není třeba mluvit.
Nejen na Nový rok
Čočka patří spolu s hrachem k nejoblíbenějším a taky nejstarším kulturním luštěninám. I v české kuchyni je součástí tradičního jídelníčku, ale pravda je, že vedle polévek a novoroční čočky se na našich stolech objevovala dříve spíš jen sporadicky. Což byla škoda, protože jde o potravinu vysoké nutriční hodnoty, bezlepkovou, bohatou na řadu zdraví prospěšných látek.
Naštěstí časy se rychle mění, takže v posledních letech čočka nechybí dokonce ani v repertoáru špičkové gastronomie. Naopak, sílící vlna zdravého životního stylu jí opět přidala na kouzlu a přitažlivosti. Zvlášť když je dnes k dispozici i spousta exotičtějších variací a druhů než jen dobře známé šedavě hnědozelené klasické "lentilky". Kuchaři tak mají prostor ke kreativitě, čočka přidává jídlům na barvě, rozmanitosti, a tak i na celkové atraktivitě.
Estragon

◼ Estragon aneb pelyněk kozalec patří mezi koření, které je zároveň léčivkou. Má mírně nasládlou i nahořklou chuť, která je lehounce štiplavá, ale také příjemně kořenitá, s nádechem lékořice.
Malý průvodce čočkou
Pokud mluvíme o chuťových vlastnostech, čočka hnědá a tmavozelená jsou skvělé, zejména hnědá horská čočka z italské Umbrie má zvlášť výraznou chuť. Jenomže tyhle druhy se musí dlouho namáčet, nejlépe přes noc. Zase ovšem dokážou výborně doplnit například i červená masa nebo zvěřinu.
Oproti tomu žlutou či červenou čočku stačí namočit jen krátce, jsou totiž loupané a na jejich přípravu tak nemusíte myslet den předem. Stačí je dobře propláchnout ve studené vodě, chvilku nechat stát, pak vodu slít, nalít novou a můžete začít s vařením. Nevýhodou naopak může být, že mnohem hůř drží tvar. Zejména červená čočka se velmi snadno rozvaří. Zase má ale velké plus v tom, že neobsahuje nadýmavé látky, proto je vhodná i pro malé děti, dokonce i pro miminka. A výtečná je zejména k zahušťování.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.