Severo-české variace
Skandinávská kuchyně má v českých hlavách i žaludcích dvě podoby. Tou jednou jsou masové kuličky v Ikee (coby začátek usmiřování manželských párů, které se při výběru kuchyňské linky dostaly na hranici rozvodu), tou druhou pak severem (hlavně Dánskem) inspirovaný "fine dining". U nás ho dnes provozují módní a "posh" restaurace jako Field, Eska nebo Grand Cru.
Gastropub Reinsdyr v Praze na Vinohradech nabízí něco mezi, a aby se Gourmetguru vyhnul tanci na tenkém ledě, hned přináší upřesnění: kvalitou jídla se místní kuchař blíží k "fine dining", ceny však naštěstí padají dolů. Ne až k Ikee, ale nepochybně na rozumnou úroveň. Což je veskrze dobrá zpráva! Vrcholem uspokojivé večeře byl kupodivu předkrm, tedy variace čtyř obložených chlebů smørrebrød, s kvalitními čerstvými surovinami. Chutnaly jako v Kodani!
Naopak poněkud nepovedený byl jelení steak Reinsdyr, podle názvu nejspíš místní "signature dish", ale poměrně tuhý a přepečený. Jakkoliv byl objednán medium rare. Jistě, Gourmetguru ví, že se zvěřinou − a to včetně jeleního hřbetu − je to obtížné, ale takhle si dobré jídlo nepředstavuje. Prezentace byla sice bezchybná, ale dát si hezkou a chutnou mrkev s natí za 425 Kč je i na hogo fogo gurmána trochu moc.
Mimochodem, nakonec došlo i na tradiční masové kuličky a ty byly opět skvělé. Skandinávskou náladu kazily dvě okolnosti: řada jídel je evidentně inspirovaná finskou kuchyní, přičemž Finsko mezi skandinávské země geografičtí puristé neřadí. A za druhé − ochotný a rychlý číšník mluví s výrazně ruským přízvukem. Gourmetguru hluboce doufá, že to není nenápadná předzvěst nějakých budoucích geopolitických změn.
Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz. Gourmetguru na Twitteru @GourmetguruHN
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.