Medvědi to mají vychytané. Pochutnávají si rádi na sladkém, jejich strava je vydatná, tělo si pěkně v době největší hojnosti obalí tukem a pak prospí téměř polovinu roku. Přesto se jim v tepnách nehromadí žádný cholesterol, nemají problémy s oběhovým systémem, nehrozí jim infarkty. Kdyby se tak mohl náš organismus přiučit u medvědů, to by byla pohoda…

V něčem se však přece jen u nich inspirovat můžeme, a to když si dopřejeme to nejlepší z čerstvé sklizně. Zeleninu, ovoce, dýně… a taky kaštany. Mimochodem, ačkoli jde o šelmu, spořádá i medvěd 90 procent rostlinné stravy. Možná že v tom je to kouzlo, že je s jarem vždycky zase šlank.

Pichlavý zázrak

Pravda, do bukvic a žaludů asi nepůjdeme, ale zato máme jedlý kaštan. Plody jedné z nejstarších užitkových rostlin, kaštanovníku jedlého (nikoli jírovce maďalu), si lidé zpestřovali jídelníček už v době kamenné, u nás se ovšem objevily až koncem 17. století. Dnes kaštanovníky nejvíce rostou na Moravě, údajně se jim daří skvěle právě ve vinařských oblastech.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se