Retro je v módě, ale není retro jako retro. V gastronomii není mnoho důvodů vracet se do dob, kdy labužnický ráj tvořily socialistické stravovací normy nastavené v národním podniku RaJ (Restaurace a jídelny). Není ale pravda, že by všechno bylo špatně, někde se dalo najíst lépe, jinde hůř, ovšem podstatou závodních kuchyní a hromadných stravovacích zařízení bylo především zasytit.
Ruská vejce a roštěnka
Jídelny i s jejich UHO (univerzální hnědá omáčka), vodovou rajskou, vysušenými rýžovými nákypy, hrachovou kaší s konzistencí tuhnoucího betonu nechme nyní stranou. A nahlédněme do tehdejších restaurací. Předkrmům kralovala ruská vejce a šunkové rolky, které ladily chutě pro všechny ty katovy šlehy, frankfurtské, cikánské hovězí pečeně, roštěnky i vynalézavé špízy s masem, často tuhým jako broky…
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.