Když hovoří o své práci, mluví rychle, energicky a její pronikavé zelené oči jako by světélkovaly. Působí sebevědomě, ale není to typ suveréna, přesvědčeného o své výjimečnosti. "Byla jsem ve správný čas na správném místě. Sešlo se několik věcí, díky nimž bylo možné objev uskutečnit," konstatuje prostě.

Není to ale tak docela pravda. Aby se ony věci skutečně sešly v jeden čas a na jednom místě, dalo to hodně práce, kterou odvedla právě Zuzana Holubcová. Výsledky, jichž dosáhla během pobytu v prestižním institutu v Cambridgi, publikoval časopis Science. Dohromady jim věnovala čtyři roky života, nejdůležitější fáze výzkumu trvala dva a půl roku. Během té doby mnohokrát vstávala ve tři hodiny ráno. Mezi institutem a klinikou umělé reprodukce, odkud si vozila vzorky, najezdila tisíce kilometrů. Ale zúročilo se to. Jako první na světě zaznamenala a nafilmovala zrání lidského vajíčka. O něm se toho totiž moc nevědělo. Výsledky jsou překvapivé a mohou mimo jiné pomoci stanovit, kdy přesně je vajíčko zralé, což může zvýšit pravděpodobnost úspěchu při umělém oplodnění.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.