Když je škeble dutinovka tichomořská (Panopea generosa) naservírovaná na talíři, není to úplně nejlákavější pohled. Ale tento mořský mlž výmluvného tvaru je v Číně považovaný za lahůdku – a proto se v Severní Americe rozjíždí slibné podnikání, které se tuto gastronomickou kuriozitu snaží zpeněžit. To první, čeho si lidé na dutinovce všimnou, je její tvar – a řada místních názvů a přezdívek se právě o něj opírá. Z této škeble totiž vyčnívá dlouhý výběžek podobný ze všeho nejvíc mužskému pohlavnímu údu. Dutinovce slouží k propátrávání písku, který nasává, filtruje a zbavený všech výživných látek opět vypouští z těla.
Jde o největší mušle zahrabávající se do písku na světě a jejich váha dosahuje až 7,25 kilogramu. Ale to není jediný důvod, proč jsou proslulé – skvěle totiž chutnají. A to natolik, že strávníci v luxusních restauracích v Číně klidně zaplatí až 300 dolarů (7400 korun) za čerstvou dutinovku dovezenou živou z Kanady nebo Spojených států.
Labužníci v Číně, kde je dutinovka známá jako "škeble s chobotem", oceňují její jemnou texturu a exotický vzhled. A krom toho také věří, že jde o afrodiziakum. "Člověk má pocit, jako by měl plná ústa Tichého oceánu. Jsou kluzké, velmi křehké a sladké," zhodnotili strávníci v Pekingu na dotaz BBC chuťové vlastnosti těchto mušlí.
Ve Spojených státech naopak o dutinovkách slyšelo jen překvapivě málo lidí, nemluvě o tom, že by tuto delikatesu obývající jejich pobřeží kdy ochutnali. Na amerických jídelních stolech se donedávna prakticky nevyskytovaly.
Více než 90 procent všech dutinovek vypěstovaných či nalovených u amerického pobřeží je letecky přepravováno přímo do Číny a Hongkongu. Jde o lukrativní byznys, kde poptávka značně převyšuje nabídku. Hodnota dutinovky ulovené v USA je deset dolarů (250 korun), ale v čínských restauracích se prodává půl kila za 150 dolarů (3700 korun). V Londýně si jedna prestižní čínská restaurace za kilovou dutinovku servírovanou vcelku počítá 200 liber, tedy 313 dolarů (7700 korun).
Součástí přitažlivosti dutinovky pro strávníky je pochopitelně její vzhled – těžko se najde živočich, který by víc připomínal falus. A právě to zvyšuje lákavost jeho konzumace. A stejně jako v případě dalších nákladných potravin i pro tuto škebli platí, že její servírování je symbolem společenského postavení.
A její sláva pomalu začíná pronikat i do Spojených států. Před časem se této bizarní mušli dostalo zvýšené publicity. Slavní šéfkuchaři zařadili recepty na dutinovku do svých kuchařských knih a její příprava se objevila například i v dokumentárním cyklu Bizarní jídla Andrewa Zimmerna.
A častěji se také začíná objevovat v restauracích s mořskými plody. "Byly doby, kdy jsem je nenabízel vůbec. A teď se prodávají samy," řekl šéfkuchař Taichi Kitamura, majitel restaurace Tamura Sushi Kappo v Seattlu.
"Chtějí je dokonce i turisté. Viděli to na televizní stanici Food Network a na Travel Channel, a protože dutinovky vypadají tak sexy, chtějí to zkusit. V podobě suši stojí deset dolarů za dva kousky, jako sašimi dvacet dolarů." Dutinovka má podle něj z mořských plodů jednu "z nejčistších chutí". "Vůbec není cítit rybinou. Textura je křupavá a tužší na skus, ale najdou se v ní i křehčí kousky, pokud je správně připravíte," dodal Kitamura.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist