Ve velkém očekávání jsou během léta producenti červeného masa. Světová zdravotnická organizace pro výzkum rakoviny (IARC) v říjnu vydá zprávu, ve které popíše, zda mají jejich produkty karcinogenní účinky. Podle amerického on-line deníku Quartz se přitom všeobecně předpokládá, že vědci skutečně potvrdí "pravděpodobné" rakovinotvorné účinky červeného masa.

Výrobci, které by podobný výsledek výzkumu hluboce zasáhl, proto bijí na poplach. "Pokud se zjistí, že i zpracované červené maso může způsobovat rakovinu, bude se nás ta nálepka držet ještě několik dalších dekád," varoval na nedávné konferenci Severoamerického masového institutu jeho viceprezident Betsy Booren.

"Změnit to by pak stálo miliardy dolarů," dodal s tím, že pokud výrobek "pravděpodobně způsobuje rakovinu", tak to stále neznamená, že každý kdo takovou potravinu sní, automaticky dostane rakovinu.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se