Kouření v restauracích, kavárnách či barech vadí v Česku stále více lidem, ukázal letošní výzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) a agentury Ipsos. Oproti roku 2012 stoupl jejich počet o deset procentních bodů, na 62 procent. Razantně také přibylo těch, kteří by rozhodně zákaz kouření uvítali, z 28 na 40 procent, řekl v úterý novinářům vedoucí studentského projektu FSV UK Miroslav Slíž. V Česku kouří třetina dospělých.
"Letošní průzkum ukázal jasný nárůst lidí, kteří by rozhodně uvítali zákaz kouření v restauracích," řekl s tím, že celkově si zákaz kouření v restauracích přeje 78 procent dotázaných. Výsledky byly zveřejněny při příležitosti Světového dne bez tabáku, který je 31. května.
Zákaz kouření v restauracích platí ve většině zemí EU. V Česku chce ministerstvo zdravotnictví kouření v těchto zařízeních zakázat pod hrozbou sankcí od roku 2016. Zvýšit se má i ochrana dětí před kuřáctvím, cigarety by neměly být volně dostupné v automatech a na internetu. Zákaz by se týkal i elektronických cigaret a bylinných výrobků ke kouření.
To, že se zatím nepodařilo v Česku zákaz prosadit, ač naprostá většina obyvatel zákaz kouření v restauracích podporuje, přičítá přední česká odbornice na léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková korupci. "Ve světě to vychází tak, že míra kontroly tabáku je nepřímo úměrná míře korupce v dané zemi, tedy čím větší korupce, tím menší kontrola tabáku," řekla.
Podle průzkumu, v němž letos odpovídalo 1009 lidí, více vadí kouření vysokoškolákům, kde se tak vyslovilo 76 procent, zatímco u lidí se základním vzděláním a vyučených jen 51 procent. Procento odpůrců zákazu se oproti předchozímu průzkumu, v němž odpovídalo 8488 lidí, téměř nezměnilo, z 12 procent kleslo na 11. "Zajímavá je podpora zákazu kouření v restauracích u samotných kuřáků: 39 procent každodenních kuřáků by zákaz uvítalo, stejně jako 67 procent občasných a 79 procent příležitostných kuřáků," uvedl Slíž.
Za poslední tři roky se počty kuřáků téměř nezměnily, každý nebo téměř každý den si zapálí 24 procent Čechů. Stouplo nekuřáctví, zejména mezi muži, z 64 na 66 procent. Ostatní kouří několikrát za měsíc či výjimečně. Lidé s vyšším vzděláním kouří méně často než lidé s nižším vzděláním. Alespoň jednou týdně si zapálí 28 procent patnáctiletých dívek a 22 procent stejně starých chlapců. Až polovina dětí dýchá doma tabákový kouř.
Další průzkum z roku 2013 potvrdil, že zákazem lze předejít tomu, aby s kouřením začínali mladí lidé. "Zjistili jsme, že kdyby platil zákaz kouření v restauracích, tak by 30 procent těch, kteří začali kouřit před 18. rokem, kouřit vůbec nezačalo," připomněl Slíž.
"Česko jako jediná z 28 členských zemí má pouze dobrovolnou regulaci kouření, majitelé restaurací se tedy mohou rozhodnout sami, a teoreticky by tak všechny restaurace mohly být kuřácké," upozornil Jiří Jeřábek z iniciativy Česko bez kouře.
Varování provozovatelů restaurací, kaváren či barů, že po zákazu kouření kvůli nedostatku zákazníků zkrachují, nejsou podle průzkumu oprávněná. Lze naopak očekávat nárůst návštěv o tři až šest procent a nárůst tržeb pro celý trh až o šest miliard korun.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist