Presovaná kachna je vyhlášenou specialitou severofrancouzského města Rouen. Pak už ji nabízejí jen v deseti městech Evropy. Praha je jedním z nich.
V restauraci La Gare ji připravuje šéfkuchař Roman Dolejš. A je to velká show. Kuchař u speciálního pultu před zraky hostů odřízne z předpečené kachny stehna. Vrací je do trouby, aby je následně s bramborovou kaší a estragonovou omáčkou servíroval jako hlavní chod. Krvavá kachní prsa krájí na tenké plátky a pokládá je na nahřátý nerezový tác. Skelety nacpe do lisu vyrobeného speciálně pro tyto účely. Mezitím na pánvi flambuje Armagnac a portské víno do základu omáčky. A přichází vrchol představení. Klíčové zmáčknutí pístu a vytlačení první kapky krve svěří jednomu z hostů. Asi deci červené tekutiny pak poslouží ke zjemnění omáčky, kterou se přelévají prsíčka podávaná jako předkrm.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.