Francouzský pekař Anthony Teixeira získal letos titul Nejlepší bageta Paříže
Foto: ČTK
Není mnoho pečiva, kvůli kterému umírají králové a konají se revoluce. O tradiční podlouhlé francouzské bagetě to říct můžeme. I když se během Velké revoluce ještě nejmenovala bageta a nebyla vlastně ani dlouhá.

Kdo by si chtěl v pařížském pekařství před rokem 1920 koupit 'baguette', odešel by odtud s prázdnou. Bílé pečivo s křupavou kůrkou, které dnes pod tímto názvem považuje celý svět za symbol francouzské kuchyně, nemá tak dlouhou historii, jak by se na první pohled zdálo.

Kde přesně se bageta ve francouzských pekařstvích vzala, není moc jasné. Jisté ale je, že před první světovou válkou byste pod tímto názvem v Paříži nepořídili, ačkoliv dlouhé tvary pečiva už tady tou dobou měly hodně dlouhou tradici.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.