K létu se hodí ideálně, zafungují jako lehká večeře i příloha ke grilovanému masu. Zelené listy, které tvoří základ každého druhého salátu, jsou bohaté na jemné i výrazné chuti a krásně křupou. Kombinovat se dají s lecčím. Své výhody ale mají i z hlediska zdravé stravy. I když spíš kvůli minimálnímu množství kalorií než jako zázračný zdroj vitaminů a minerálů.
Každý druh zeleniny obsahuje člověku prospěšné látky v trochu jiném mixu a platí to i o listové zelenině. "Listové saláty obecně obsahují více draslíku, železa, vápníku a kyseliny listové než jiné druhy zeleniny. Jejich tabulkové hodnoty je ale třeba poměřovat s tím, jaké množství se jich dá zkonzumovat," říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.