Někteří moravští vinaři opouštějí systém, který pro třídění jejich vín před dvaceti lety vytvořil stát. Nejsou spokojení s takzvaným germánským tříděním vín podle cukernatosti hroznů v okamžiku sběru.
Co jim vadí? Při tomto zatřídění nerozhoduje kvalita hroznů či konečného vína, ale pouze množství cukru v nasbíraných hroznech, říkají. Jak poznat, který pozdní sběr je vynikající a který podprůměrný, když jsou oba označeny stejně? Vedle známých označení pozdní sběr, výběr z hroznů či výběr z bobulí proto na vínech najdete nově i označení vycházející z tzv. románského systému. Ten je postaven na terroir, tedy na informaci o klimatických a půdních podmínkách, za kterých víno uzrálo.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.