Kam jít na oběd či večeři s obchodními partnery? V Praze i v dalších velkých městech vzniká řada nových podniků, které jsou pro byznys lunch či významnou pracovní večeři jako stvořené.
TÝDENÍK EKONOM bude každý týden podrobně představovat jeden z vybraných podniků nejen v Praze.
V loňském roce došlo k výrazné proměně designu restaurace Brasileiro U Radnice. Nové instalace na zdech či stropech zobrazují zvířata žijící v džungli, čímž navozují atmosféru brazilského pralesa a dodávají středověkým prostorům ve sklepě pod komplexem Staroměstské radnice moderní ráz.
Hlavním trumfem je ovšem stále nepřekonatelná nabídka mas, která jsou mezi hosty roznášena na špízech, z nichž se přímo odkrajuje na talíř. Tento způsob servírování a přípravy se jmenuje churrasco – rodízio a v Brazílii je velmi rozšířený a mimořádně oblíbený, neboť místo jednoho steaku můžete ochutnat velmi pestrou paletu různě připravených mas.
Od ústřic po sushi
V Brasileiru má každý host dvě možnosti. Při té první si může neomezeně vybírat ze salátového bufetu, což je ideální volba třeba při rychlém obědě – na baru na vás čeká například sushi, sashimi, ústřice, grilovaný losos, několik brazilských salátů – třeba jablečný salát s ananasem, pórkem a jogurtem, ale také grilovaná zelenina, zvlášť chutný je grilovaný lilek plněný sýrem (Brazílie je značně kosmopolitní země plná přistěhovalců z různých končin světa, proto je zde zastoupena nejen italská, ale třeba i japonská kuchyně).
V tomto případě zaplatíte během oběda ve všední den 295 korun, po šesté hodině večer se cena zvedá na 345 korun. Anebo konzumuje vše, tedy včetně předkrmů a rožněných mas, což do 18 hodin stojí 495, později pak 665 korun.
Osm hodin pečený hrb
Hlavní devizou Brasileira je rožněné maso pocházející především z Jižní a částečně ze Severní Ameriky (maso se vozí samozřejmě chlazené). V současné době najdete v nabídce 18 druhů grilovaného masa, přičemž nechybí ani drůbež či ryby. Maso je většinou jen kořeněné hrubou mořskou solí a bylinkami, díky čemuž mu zůstává výrazná "živočišná" chuť.
A protože v Brasileiru panuje systém sněz, kolik chceš (případně kolik můžeš, i když to vám v žádném případě nedoporučujeme), každý si může vybírat takové druhy masa, které má rád či na které má zrovna chuť. Překvapením pro mnohé mohou být šťavnatá kuřecí křidélka či výtečná srdíčka naložená v česneku a bazalce, ale také typicky navinulé jehněčí či novinka v podobě křehkého přeštického prasátka. Ale to je pouze začátek, neboť to nejlepší představuje kolekce hovězích mas.
VIDEO: Restaurace Brasileiro voní masem. Na grilu se otáčí i hrb ze zvířete zebu
Maso s chutí jater
Za zmínku stojí především famózní loupaná plec, měkoučké maso s chutí připomínající vepřová játra, tukem řádně prorostlý, a tudíž šťavnatý hovězí krk, který svojí lahodností přibije i pravou svíčkovou. Ale ta je zde také výtečná, neboť se připravuje zapečená s parmezánem. Každý si vybere podle svých preferencí, například v Brazílii je nejoblíbenější částí masa hovězí špička, ze které se v Rakousku dělá slavný tafelspitz.
A ještě jeden tip: a tím je speciální maso cupím, tedy pečený hrb z býka plemene Zebu, který se připravuje šest až osm hodin při teplotě pouhých 100 stupňů, takže se sice velká část masa speče, ale tím se jen umocní unikátní chuť. Maso se v Brasileiru pochopitelně nejí samotné, jako příloha se podávají nejen tradiční hranolky či pečená kukuřice, ale hlavně grilované banánky či famózní grilovaný ananas.
Prezidentské víno
Tři otázky pro šéfkuchaře Martina Matyse
Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?
Nikdy by neobelhal hosty – co píšeme v menu, je i na talíři.
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Už kvůli zaměření restaurace grilované hovězí maso.
Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?
Restaurace s nejlepším plzeňským pivem v Praze Lokál U Bílé kuželky.
A co ochutnat v Brasileiru mezi nápoji? Jistou povinností je slavný brazilský koktejl caipiriñha, který je díky limetkám příjemně osvěžující. Pokud vám kyselá chuť nevyhovuje, můžete si dát jeho sladší a možná o fous lahodnější verzi s marakujou. Také pro milovníky vína máme jeden exotický tip – brazilské víno z oblasti Vale dos Vinhedos Lot 43 z rodiného vinařství Miolo, které před 100 lety založil přistěhovalec z Benátek. Právě toto víno se v Brazílii zpravidla servíruje při státních návštěvách. Pokud ovšem nehodláte experimentovat, v Brasileiru samozřejmě najdete celkem reprezentativní výběr vín z tradičních evropských lokací. Při speciálních degustacích tu také můžete ochutnat místní pokrmy párované s víny.
Pokud jste v Brasileiru ještě nebyli, budete pravděpodobně mile překvapeni, pomalý styl konzumace i pohodová atmosféra jistě potěší i vaše partnery. Navíc zde nemusíte nic složitě vybírat, a tak zatímco obsluha nosí na stůl, můžete se věnovat konverzaci. Jednoduché a efektní.
DOPORUČENÍ
Jako digestiv určitě ochutnejte vyhlášenou hruškovici připravenou v palírně nedaleko švýcarského Lucernu. Má nádherně nasládlou chuť máslovek, což je způsobeno tím, že samotný destilát je dochucen hruškovým nektarem. Navíc je servírovaná v půvabné sklence se čtyřmi propojenými hrdly, což umocňuje už tak příjemný zážitek z výtečné pálenky na druhou.
Restaurace Ambiente Brasileiro
Restaurace Ambiente Brasileiro
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist