Langusty vaří pro francouzského prezidenta Françoise Hollanda, eintopfy pro německou kancléřku Angelu Merkelovou. V Berlíně se sešel exkluzivní klub. Co vaří pro své šéfy šéfkuchaři králů a hlav států celého světa? Nejoblíbenější jsou jídla jako od maminky.
Manžel dánské královny nosí svým kuchařům ze zahrady krabice plné šneků. Barack Obama sní úplně všechno a princezna Diana milovala houbové rizoto. V německém kancléřství se velmi často na stole objevuje černý kořen, plněná kedlubna nebo eintopf. O tom všem se mluvilo v klubu šéfkuchařů šéfů, jehož členové si dali schůzku v německé metropoli.
"Jsme něco jako G20 gastronomie," tvrdí jeho zakladatel Gilles Bragard. "Dejte mi dobré kuchaře, já pak uzavřu dobré smlouvy," cituje Gilles Bragard Napoleona. Co musí dobrý kuchař hlavy státu umět uvařit? S mezinárodní "fusion" kuchyní prý u svých šéfů neuspějí. Ti se považují za vývěsní štít své země. "Nejlepší kuchyně světa je ta, kterou vařila maminka," shrnuje jejich představu Gilles Bragard.
Klub, který dnes čítá 40 členů, byl založen v roce 1977 ve Francii v restauraci slavného Paula Bocuse. Minulý týden jich do Berlína přicestovalo osmnáct.
Mezi nimi i jedna z mála žen v branži. Cristeta Comerfordová vaří pro Baracka Obamu. Říká o něm, že má rád jak domácí jídla, tak pokrmy z celého světa. A Cristeta Comerfordová miluje, když se čas od času zastaví u ní v kuchyni: "Je to jako závan čerstvého větru."
Ulrich Kerz je už dvanáct let šéfkuchařem v německém v kancléřství. "Pro mě je to naplněním mého povolání," tvrdí jednapadesátiletý kuchař. Angela Merkelová si prý potrpí na regionální kuchyni: černý kořen, kedlubnu a chřest. Má ráda eintopfy, zeleninu a saláty.
Ale její nejoblíbenější jídlo Ulrich Kerz prozradit odmítl, aby ho nedostávala na talíř všude po světě. Na co nemá právě chuť, mu z jídelníčku vyškrtává. A jak vaří sama Merkelová? "Myslím, že velmi dobře," říká Ulrich Kerz, který si užívá volno, protože je "jeho" šéfka vlády v zahraničí.
Bernard Vaussion, který vaří už čtyřicet let pro francouzské prezidenty, diriguje tým dvaceti spolupracovníků. Françoisi Hollandovi servíroval nedávno při státní návštěvě langusty s rajčatovo-zázvorovou omáčkou a grilovaným platýzem.
U Jespera Vollmera se menu mění podle toho, kde dánská královna Margrethe právě pobývá. Na zámku poblíž německých hranic se například jí dezert z červených letních bobulí.
Na britském královském dvoře zase podle Antona Mosimanna platí: "Když jde o jídlo, je dobrá nálada." Co se podávalo při svatbě prince Williama a Kate ale Švýcar, který už sloužil u premiérky Margaret Thatcherové a královny matky, neprozradí. Má to zůstat tajemstvím.
Při každoročním setkání nemusejí šéfkuchaři šéfů trávit čas v kuchyni. V kancléřství na ně letos čekal francouzský zeleninový bufet, krkovička, norimberské klobásky a kyselé zelí - na znamení německo-francouzského přátelství. Po Berlínu se sraz klubu příští rok přesune do Paříže.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist