Už třetí rok po sobě je nejlepší restaurací na světě Noma, kterou v dánském hlavním městě Kodani vede šéfkuchař Rene Redzepi.

Zvítězila v žebříčku 50 nejlepších restaurantů na světě (S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants), který vyhlašuje britský časopis Restaurant Magazine. Pořadí určuje přes 800 šéfkuchařů, restauratérů a novinářů.

Nezměnilo se ani pořadí na druhém a třetím místě, které patří španělským podnikům. Druhý je El Celler de Can Roca z Girony nedaleko Barcelony, třetí Mugaritz ve městě Errenteria u San Sebastiánu. Čtvrtá je restaurace D.O.M. v Sao Paolu v Brazílii.

Desítka nejlepších

1. Noma, Kodaň, Dánsko

2. El Celler de Can Roca, Girona, Španělsko

3. Mugaritz, San Sebastian, Španělsko

4. D.O.M., Sao Paulo, Brazílie

5. Osteria Francescana, Modena, Itálie

6. Per Se, New York, USA

7. Alinea, Chicago, USA

8. Arzak, San Sebastian, Španělsko

9. Dinner by Heston Blumenthal, Londýn, Velká Británie

10. Eleven Madison Park, New York, USA

 

Noma byla otevřena v roce 2004 a podle magazínu od základu změnila pohled na severskou kuchyni. Sama zpracovává maso, včetně uzení, sušení a nasolování. Stejně tak používá vlastní octy z ovoce i destiláty. Zaměřuje se víc na pivo, než na víno a soustředí se na domácí suroviny včetně šneků, trnek nebo nezralých švestek.

V Michelinově průvodci má dvě ze tří možných hvězd. Opakované dobré umístění v žebříčku restaurací má dramatický  dopad na počet hostů v restauraci. Rene Redzepi 28. dubna na Twitteru napsal, že na stůl v restauraci nyní čeká 1204 lidí. Před dvěma lety ve stejné době měl přitom na oběd i večeře objednáno jen 14 stolů.

"Často jsme měli při obědech prázdné stoly," vzpomínal šéfkuchař po prvním vítězství v roce 2010. "Den poté, co jsme získali ocenění, si rezervaci online pokoušelo zadat 100 tisíc lidí, což je neskutečný počet. Během jednoho dne jsme teoreticky mohli restauraci naplnit na 15 let dopředu. Bylo to šílené."

V žebříčku mají nejvíce zástupců Spojené státy - celkem osm restaurací, z toho tři v první desítce. Španělsko má v první desítce také tři podniky, celkem je jich mezi padesáti nejlepšími pět. Francie je zastoupena sedmi restauracemi, nejvýše je na 12. příčce pařížský L´Atelier Joela Robluchona.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist