Barva temně žlutá, naoranžovělá a někdy až měděná, zaujme na první pohled. Mnohem výraznější part u těchto vín, oproti vínu vyrobenému ze stejných hroznů běžným postupem, hrají třísloviny. Ty mohou evokovat až takový dojem, jaký se jinak spojuje s černým čajem či různými rostlinnými výluhy.
Oranžová vína leckdy nabízí nezvyklé chuťové tóny, někdy až slané či s výrazným dojmem umami. Ale i aroma pomerančů, máty či sušených květin.
Obzvláště při variantách připravených s výraznějším přístupem vzduchu oranžové víno nabídne i pronikavé ostřejší vůně ne úplně vzdálené sherry nebo třeba tónům oříšků. Oranžová vína bývají minimálně sířena a často lahvována po stočení bez filtrace a čiření. Typicky se velmi mění ve sklence, prospívá jim delší provzdušnění (třeba i celý den) v karafě.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.