Barva temně žlutá, naoranžovělá a někdy až měděná, zaujme na první pohled. Mnohem výraznější part u těchto vín, oproti vínu vyrobenému ze stejných hroznů běžným postupem, hrají třísloviny. Ty mohou evokovat až takový dojem, jaký se jinak spojuje s černým čajem či různými rostlinnými výluhy.

Oranžová vína leckdy nabízí nezvyklé chuťové tóny, někdy až slané či s výrazným dojmem umami. Ale i aroma pomerančů, máty či sušených květin.

Obzvláště při variantách připravených s výraznějším přístupem vzduchu oranžové víno nabídne i pronikavé ostřejší vůně ne úplně vzdálené sherry nebo třeba tónům oříšků. Oranžová vína bývají minimálně sířena a často lahvována po stočení bez filtrace a čiření. Typicky se velmi mění ve sklence, prospívá jim delší provzdušnění (třeba i celý den) v karafě.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se