Když jsem z tety Milušky, jak všichni říkají staré dámě z Valašských Klobouk a která je vyhlášenou bylinkářkou i kuchařkou, mámila její oblíbené recepty, jako první jmenovala tenhle. "U vojvodky brumovské se placky pekly v popelu na rozžhavených kamnech, potom se oprášily a namáčely do mléka," popsala mi teta Miluška základ receptu, jak jej dostala od svojí babičky. Ta sloužila na zámku v nedaleké Návojné v kuchyni. Kuchařky z obou panství si vyměňovaly recepty, a tak se ten brumovský ocitl v kuchyni návojenské.
Teta Miluška vařívá polévané a máčené placky i pro početné účastníky tradičního kosení v Kloboukách. Spolu s tenoučkými frgály z hruškových povidel zmizí placky z talířů vždycky nejdřív. "Nejrychleji je máš hotové, když upečené a namočené placky nabodneš na špejle, tak po pěti kouscích. Než okapou, už jsou hotové další," vysvětlila ideální postup, když jsme seděly u kachlových kamen v dřevěnici kousek od klobouckého náměstí a krmily se horkou kyselicí, kterou zrovna dovařila.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.