HN: Čím jsou pražské vinice zajímavé?

Tak hlavně je jich málo a jsou specifické podložím, na kterém víno roste. Třeba na Grébovce je úplně jiné podloží než v Troji anebo na vinici Máchalka ve Vysočanech. Také jsou rozdílné jiným vedením viniční trati. Třeba na Grébovce je vedení na takzvané vertiko. To je velmi hustě vysázená vinice a dosahuje relativně velmi vysokých výnosů. Kvalita vína přitom zůstává velmi vysoká. V nedávné době proběhla soutěž pražských vinic a vyhrálo víno z vinice Salabky v Troji.

HN: Vinice Grébovka je v Praze unikátní. Proč?

Grébovka je na skále. Botič, který tam teče, se dříve jmenoval Vinný potok, podle toho, že na stráních kolem něj byly dříve vinice jedna vedle druhé. Navíc Grébovka stojí v neprudším svahu ze všech pražských vinic. Pod každým řádkem vína je malý příkop, aby déšť nesplavil hlínu z kořenů. Když je velká průtrž, tak musí zahradníci vytáhnout lopaty a žlábek znovu obnovit, aby prudký liják hlínu nevyplavil.


HN: Kterým odrůdám vína se v Praze daří nejlépe?

Většinou to jsou burgundské odrůdy. To znamená Rulandské modré a bílé, Pinot blanc, noir a grigio. Rozšířené odrůdy jsou i Müller Thurgau a Rýnský ryzlink. Z modrých odrůd je rozšířeno i Svatovavřinecké, Modrý portugal a teď nově se vysazoval Dornfelder. V botanické zahradě je i naučná viniční stezka, kde je pochopitelně odrůd nejvíce.

HN: Říká se, že nejstarší vinicí je Svatováclavská pod vilou Richter. Je to tak?

To je nejmladší vysázená vinice v Praze. Bude rodit letos. Říká se ovšem, že vinice tam byla už za dob Přemyslovců. Také když si prohlížíme staré rytiny, tak je na nich vidět, že vinice v této lokalitě opravdu byly.

HN: Dělají vinaři v Praze i speciální vína? Například ledová nebo slámová?

To se nedělá. Praha je tak hustě osídlená, že kdyby se víno na vinicích nechalo, tak ho sežerou ptáci nebo ho ukradnou dvounozí špačkové bez křídel. Ovšem letos na Grébovce dosáhli hodnoty výběru z hroznů. Což znamená 24 cukernatost a běžně tam sklízeli Rulandské nad 21 cukernatosti. Pozdních sběrů se v Praze dosahuje běžně a výběrů už méně, ale na ledová a slámová vína to nezůstává.

HN: Je pražské víno kvalitní? Dá se srovnat například s víny z Moravy?

Při hodnocení české oblasti vína z vinice Máchalka pod Prosekem dosáhla vynikající úrovně. To znamená, že pražské vinice skutečně nejsou špatné. Burgundské odrůdy jsou skvělé. Na jižní Moravě je samozřejmě více slunce, takže mají více výběrů z hroznů. Když si ovšem vezmeme, že v Praze je vinic opravdu hrstka, tak je ta kvalita skvělá, a za víny z Moravy rozhodně nezaostáváme.

Zbývá vám ještě 10 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se