Nadšenou kritiku, ale i dávku skepticismu si vysloužila nová, velmi očekávaná šestisvazková kuchařka Moderní kuchyň: Umění a věda ve vaření od Nathana Myhrvolda s 1500 recepty a cenou 625 dolarů (asi 10.700 korun). Řada kulinářských kritiků podle agentury Reuters chválila kuchařku bývalého technologického šéfa firmy Microsoft jako nejdůležitější kulinářskou publikaci v historii. Osmnáctikilová kniha má 2400 stran.
List New York Times ve své recenzi uvedl, že "se nepřestává divit, jak může být kuchařka nudná, strhující, poučná, nesnesitelná, frustrující a fascinující zároveň".
Myhrvold, multimilionář a bývalý technologický ředitel firmy Microsoft, známý pro své vědecké zásady a gastronomické nástroje vesmírného věku, setřásl kritiky tento týden při představení knihy. "Víno není hroznový džus, sýr není smetana," řekl Reuters s odkazem na historii a tradici tříbení a přeformulování přísad, které považuje za základní.
Literární Švejkova kuchařka nabízí recepty z dob, kdy se vařilo pomalu - čtěte ZDE
Zapálená kuchařka Lenka Požárová ochutnává svět. Díl 5. – Milán - čtěte ZDE
Autor knihy opustil firmu Microsoft v roce 1999, aby se věnoval svému celoživotnímu zájmu o vaření a vědě o potravinách. Na kuchařce pracoval pět let s dvěma spoluautory Chrisem Youngem a Maximem Biletem, spolu s týmem 36 lidí, mezi nimiž byli kuchaři, editoři, fotografové a technici. Kniha byla vyprodána dříve než vůbec mohla být odeslána do knihkupectví.
Někteří odborníci byli přímo nadšeni. Například Tim Zagat, spoluzakladatel impéria kulinářských průvodců kuchařku popsal jako "nejúžasnější knihu, kterou v životě viděl". Jiní, jako například Alain Sailhac, výkonný viceprezident a emeritní děkan francouzského kulinářského institutu, byli skeptičtí. "Čím méně se jídlo upravuje, tím je lepší," uvedl.
Většina se ale shodne, že mladým šéfkuchařům a těm, co vaří doma, pomůže porozumět základům a principům vaření. "Kniha je pro lidi, kteří opravdu milují jídlo a jsou zvědaví," uvedl její autor. A i když se kniha vyznačuje hi-tech přístupem, Myhrvold v ní vychvaluje jednu již poměrně zastaralou pomůcku - tlakový hrnec. "Prostě ho miluji," řekl a dodal, že "jde pravděpodobně o nejvíce nedoceněnou věc v současné konvenční kuchyni".
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist