Láska k čokoládě přivedla bývalou účetní Jitku Kubešovou z Litomyšle až k tomu, že sama začala vyrábět pralinky. Už tři roky dělá více než dvacet druhů čokoládových bonbonů s nejrůznějšími náplněmi - od lískových a vlašských oříšků, nugátu, přes marcipán, perník až po povidla s kokosem. Všechny pralinky vyrábí, maluje a zdobí zásadně ručně.

Jitka Kubešová nikdy nepředpokládala, že by své povolání účetní opustila. Čokoláda ji však lákala už od dětství a slabost pro sladkou pochoutku jí zůstala do dospělosti, kdy si vycvičila chuťové pohárky k rozeznávání nejjemnějších rozdílů mezi jednotlivými druhy čokolády. "Definitivní rozhodnutí začít s vlastní výrobou přišlo, když jsem k narozeninám dostala obrovskou krabici čokoládových bonbonů. Řekla jsem si, že chci přijít na to, jak se vyrábí," vypráví. Tehdy ještě netušila, co všechno se bude muset naučit, aby i v jejích rukách vznikaly prvotřídní pralinky a bonbony. Čokoládoví fajnšmekři totiž rozlišují mezi pralinkami, které musí obsahovat oříšky nebo mandle, a čokoládovými bonbony, jejichž náplně mohou být jakékoliv.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se